Çalışma Voltajı Nedir?

Aydınlatma teknolojileri söz konusu olduğunda, günümüzde oldukça popüler bir teknoloji olan ve gittikçe artan bir şekilde popülerlik kazanan LED teknolojisi ile ilgili olarak cevabı merak edilen pek çok soru vardır. Bu sorulardan birisi de “çalışma voltajı nedir?” sorusudur. Fakat dilerseniz ilk olarak voltajın ne olduğu sorusuna odaklanalım.

Genel olarak voltaj nedir? LED’lerde çalışma voltajı nedir? Farklı renklerdeki LED’lerde, bu renklere göre farklı çalışma voltajları var mıdır? LED’lerdeki çalışma voltajı nasıl ölçülebilir? Bu popüler soruların yanıtlarını vermeye çalışalım.

Voltaj Nedir?

LED’lerde çalışma voltajı ifadesine sıklıkla rastlamak mümkün. Fakat bu kavramın daha net anlaşılması, bizzat voltaj kavramının oturmasına bağlıdır.

Voltaj bir elektrik devresindeki iki ucun arasından elektrik akımının akmasını sağlayan kuvvet olarak tanımlanır.

LED’lerde Çalışma Voltajı

LED’lerin çalışma voltajının ne olduğuna gelince; bu soruya kısaca, LED ışıklarının üzerlerinden 20mA’lik bir akım geçerken bacakları arasında oluşan voltaj farkı şeklinde yanıt vermek mümkündür.

Çoğu devrede yeterli bir parlaklık (aydınlatma) düzeyi için genellikle 20 mA’lik bir çalışma voltajının yeterli olduğu düşünülür ve diğer devre aksamları da bu akım şiddetine dayanacak şekilde seçilmektedirler. Ama farklı LED tasarımları için, bir takım özelliklerine göre maksimum akım şiddeti de farklılık gösterebilmektedir.

Her ne kadar LED’ler için türlerine ve modellerine bağlı olarak farklı maksimum çalışma voltajları olsa da, genellikle piyasada (özellikle elektronik mağazalarda) standart LED ürünleri için olan maksimum çalışma voltajları 30mA civarındadır.

LED’lerde Renklere Göre Çalışma Voltajı

LED’ler ve LED’lerde çalışma voltajları söz konusu olduğunda cevabı merak edilen bir başka konu da, farklı LED renklerine göre farklı çalışma voltajlarının olup olmadığıdır.

LED’lerin, imal edildikleri maddelere ve renklerine göre farklılık gösteren çalışma voltajları mevcuttur. Renk skalasında en düşük çalışma voltajı kırmızı renkli LED’ler iken, çalışma voltajı söz konusu skalada maviye doğru giderken artış göstermektedir.

Farklı renklerdeki tipik LED’ler için olan çalışma voltajı bilgileri içeren bir listeyi aşağıda sizin için paylaştık:

İnfrared (Kızılötesi) LED  1.5 V
Kırmızı LED 2 V
Sarı  LED 2.1 V
Yeşil LED 2.1 V
Mavi LED 3.5 V
Beyaz LED 3.6 V

LED’lerde Çalışma Voltajı Nasıl Ölçülür?

LED’lerde çalışma voltajını ölçmek isteyenlerin kullanabileceği iki farklı yöntem vardır. Bunlardan ilki; sabit bir voltaj kaynağı kullanıp, 20mA’lik bir akım değerine ulaşana kadar direnç değerini değiştirmektedir. Bu, sabit voltaj kaynağı-değişken direnç yöntemidir.

Bu yöntemde direnç değişimini gerçekleştirmek için bir potansiyometre (yani ayarlı direnç) kullanmanız gerekmektedir. Yalnız; potansiyometre kullanırken dikkatli olmanız gerekmektedir, çünkü cihazın en küçük değeri sıfırdır. Bu da potansiyometre’nin LED’lere seri bağlanması ve ayarlanması durumunda, söz konusu LED’lerin bozulmasına sebep olabilir. Ama üzülmeyin, çünkü sorunun çözümü de basit. LED’lerin bozulmasını önlemek istiyorsak, potansiyometreye seri sabit bir direnç bağlayarak bunu gerçekleştirmeniz mümkündür.

Diğer yöntem de, potansiyometre kullanımı gerektirmeyen ve sabit bir direnç için yine 20mA’lik bir akım değerine ulaşana kadar voltaj değerini değiştirmekten ibaret olan sabit direnç-değişken voltaj kaynağı yöntemidir. Her iki yöntemde de 20 mA’lik akım değerine ulaşıldığı esnada LED üzerinde olan voltaj, bize LEDlerin çalışma voltajını verecektir.